суботу, 12 березня 2016 р.

Хімія як природнича наука

Природа – це все, що нас оточує. Все, на чому зупиниться ваш погляд, є або витвором природи, або його створила людина. Людина завжди вивчала навколишній світ, вона розмірковувала над природними явищами, порівнювала властивості предметів, які спостерігала, шукала їх застосування у своєму житті – людина набувала знань про природу. За багато століть накопичилось чимало знань про природу, тому виникла необхідність їх розмежувати. Так утворились окремі науки: ботаніка, зоологія, фізика, астрономія, географія, хімія. Кожна наука розв’язує своє коло завдань. Усі разом вони дають змогу пізнати природу. Біологія вивчає рослинний, тваринний світ і людину. Що ж вивчає хімія? Хімія – одна з природничих наук. Вона вивчає речовини, закономірності їх перетворення і застосування.Якщо кинути у ґрунт малюсіньку насінину, вона проросте і перетвориться на рослину. Рослина, у процесі росту із води, вуглекислого газу та інших речовин ґрунту під дією світла утворює білки, жири, вуглеводи, вітаміни, кисень. Ці речовини необхідні для життя тварин і людини. Кожна рослина – це ніби велика «фабрика» поживних речовин.
З крихітної насінини виростає гігантська секвоя
Дерево. З крихітної насінини виростає гігантська секвоя. Вона досягає заввишки більше як сто метрів, діаметр стовбура 11 метрів. З деревини одної секвої можна збудувати 50 будинків на 6 кімнат. Її кора вогнестійка як азбест. Живе це дерево близько 3000 років.
Як відбувається це дивне перетворення одних речовин на інші, ботаніка пояснити не може. Це завдання виконує хімія.
Хімія вивчає склад, будову і властивості речовин, а також процеси перетворення одних речовин в інші.
Життя є складним ланцюгом хімічних перетворень. Усі живі організми поглинають із навколишнього середовища одні речовини і виділяють інші, тому вивчення життєдіяльності організмів неможливе без вивчення хімічних процесів, що в них відбуваються.
Отже, всі біологічні процеси нерозривно зв’язані з хімічними перетвореннями, що постійно відбуваються в організмі. Кожен рух, думки, скорочення м’язів, забезпечення енергією пов’язане із складними хімічними перетвореннями в клітинах організму і навіть із припиненням життя, хімічні реакції в організмі не припиняються. Хімічні процеси забезпечують життя на землі.
Хімія – наука про речовини та їх перетворення.
Хімія тісно пов’язана із природничими науками. Між природничими науками немає чітких меж. Фізика, хімія і біологія тільки на перший погляд можуть здатися далекими одна від одної. Усі вони мають справу з природними об’єктами. Це відрізняє природничі науки від інших наук (історії, економіки), які вивчають те, що створено людиною. Наприклад, відкриття і вивчення властивостей атомів колись вважалося завданням хіміків. Однак із відомих на сьогоднішній день видів атомів частина відкрита фізиками, а частина – хіміками. Перетворення речовин завжди супроводжується фізичними явищами: виділенням або вбиранням світла, зміною стану речовин. Деякі фізичні явища – електричний струм, теплота, світло що виділяється під час згоряння речовин, також є результатом хімічних процесів.